Elérhetőségek

ISIS Táncklub

9700 Szombathely,
Felsőbüki N. P. u. 38.

Telefon: +36/30/411-2396

Táncillem

Fiuknak

I. ALAPOK

 1. Vezess tisztán!
  A vezetésed tedd a tökéletes előadásmód testi megfelelőjének.
 2. Ne rángass!
  Az egyik leggyakoribb panasz a vezetésre, hogy a fiúk rángatnak. A lányok nem szeretik, mert egyrészt nem hatékony módszer hogy kifejezd, hogy mit szeretnél, másrészt nem kényelmes. A vezetés attól sima, hogy folyamatos átmenet van a mozdulatok között és a partnerrel való kapcsolatban az energiaátadás folyamatos.
 3. Használd a legenyhébb hatásos vezetést!
  A vezetés jelzés, nem követelmény. Mutasd, hogy mennyire szeretnéd a partnered vezetni, ne húzzad, vagy told. Te döntöd el, hogy mit szeretnél tőle, de a lány képességei határozzák meg, hogy azt csinálja vagy nem. Ne erőltesd! Minél jobban követ a lány, annál enyhébb és rövidebb lehet a vezetés. Gyengébb követésnél a vezetésnek erősebbnek kell lennie, de nem több mint jelzésnek.

HOGYAN VEZESS:

 1. Jelezd a vezetést. Látod, hogy nem arra megy, amerre szeretnéd, szüntesd meg a zavart vidd alaptartásba és kezdj újra táncolni!
 2. Általánosságban a tested központjával vezetsz, nem a karoddal.
 3. A vezetésed nem lehet jobb, mint saját vagy partnered tánctartása.
 4. Előre éreztesd a vezetésed!

Ha azt szeretnéd, hogy egyre mozduljon, kezd a vezetést nyolc és félnél.

 

II. A VEZETÉS TANULÁSA

 • Nem tudod a vezetést megtanulni, ha a partnered tudja, hogy mi fog következni. Óra közben, ha akkor táncolod a figurákat, amikor az oktató mondja, akkor csak a koreográfiát tanulod. Tánc közben tudod a vezetést tanulni, amikor a partnered nem tudja, hogy mi következik.
 • Lepd meg a partnered! Ez a legfontosabb dolog, amit tehetsz, ha tanulod a vezetést. Tánc közben a tanult sorokat változtasd meg! Változtasd az ismétlések számát, hagyj ki figurákat és adj hozzá!
 • Írd le!
 • Kérj visszajelzést a partneredtől, nézd az arckifejezését! Ez az információ lehet nagyon hasznos és teljesen haszontalan. Legyél nyitott a kritikára és úgy tekintsd, mint építő javaslat, és tudd, hogy nem a személyednek szól.
 • Táncolj jó táncosokkal!

 

III. NAVIGÁCIÓ

 • Nézd meg, hogy hova fogod a partnered vezetni, mielőtt vezeted!
  Ne kezdj figurát, ha nincs hozzá hely.
 • Vezetés közben is nézd, hogy hova vezeted a partnered!
  Mások is láthatták ugyanazt a szabad helyet, amit te.
 • Miután valahova vezetted a partnered, figyelj, hogy körülötte mi történik!
  Óvd meg az ütközésektől!
 • A partnered minden ütközése a te hibád.
  (Apróbb súrlódások előfordulnak zsúfolt teremben, amik elkerülhetetlenek, de itt nem erröl van szó.) Te irányítasz, tehát te vagy felelős, hogy figyelj az őrültekre és elkerüld őket. Ha nem tudod elkerülni az ütközést, legyél úriember, és úgy alakítsd, hogy te fogd fel az ütközést. (#2 szint)

 

IV. SPONTÁN KOREOGRÁFIA

 • Gyakorold az alapokat, amíg azok rögzülnek!
  Ez időt ad arra, hogy másra is odafigyelj közben: ütemre, ütközések elkerülésére, beszélgetésre.
 • Tanulj figurákat, amíg nem rögzülnek!
  Ez időt ad arra, hogy másra is odafigyelj közben: mi lesz a következő figura, hogyan akarod elkapni a közeledő zenei stopot, és hogy a partnered hogy fogadja a dolgokat, amivel el akarod kápráztatni. (#2 szint)
 • Felejtsd el a sorokat, tudd a figurákat egyenként és rakd össze őket spontán módon!
  Ez több élvezetet ad a táncolásban, mert nem gondolkozol, csak táncolsz. (#3 szint)

 

V. FILOZÓFIA

 • Csak az egyik fél vezessen!
  Ha partnered nem hagyja magát vezetni, nem tudsz mit tenni. Magasabb szinten lévő táncosoknál, amikor a zene arra készteti a lányt, hogy saját elképzelését táncolja, megragadhat egy kínálkozó alkalmat úgy , hogy az ne szakítson meg folyamatban levő figurát. A jól vezető fiú pedig ad alkalmat a lánynak a szabadságra és játszik, ahelyett hogy saját elképzelését ráeröltesse. Ha a vezetés megzavarja nagyon a fiút, akkor a lány jobb, ha inkább nem teszi. A legmagasabb szinten a tánc igazából háromirányú kommunikáció a fiú, a lány és a zene között mindhárom hozzájárulásával.
 • Ne taníts, ha nem kérik!
  A partnered kellemetlenül érezheti magát, ha próbálod tanítani. Azon kívül honnan tudod, hogy nem te voltál aki elrontott valamit? Még ha teljesen biztos vagy benne, hogy neked van igazad, akkor se oktasd ki a partnered, mert az nem udvarias. Órán, ha TUDOD, hogy mit teszel és TUDOD, hogy a partnered mit tesz rosszul, közelítsd meg a témát diplomatikusan. Pl. "Úgy érzem, hogy valami nem stimmelt itt. Neked milyennek tünt? " Ha szerinte jó volt, akkor fejezd be a tanítási kísérletet. Ha egyetért, hogy valami nem jó, akkor a legjobb, ha megkéritek az oktatót, hogy nézze meg és mondja el véleményét. Tánc alatt ne taníts, kivéve, ha a partnered kéri.
 • Ha a partnered nem tud követni, rosszul vezetsz.
  Ez esetleg nehezen elfogadható koncepció, mert hogyan lehetsz felelős azért, hogy a partnered nem tartja a kezét, elveszíti egyensúlyát, vagy számít a figurákra, ahelyett, hogy követne. A vezető dolga, hogy felmérje a partnere képességeit, és a szerint vezessen. Ha partnered nem tudja követni, akkor lehet, valami olyat tettél, ami meghaladja a tudását. Meg kell tanulnod felmérni a partnered képességét a tánc első néhány másodpercében, és annak megfelelően táncolni. (#3 szint).
 • Adj a partnerednek második esélyt, ha valamit elront!
  Nem szeretik, ha nem adsz második esélyt. Ne beszéld meg, csak mosolyogj és készítsd elő ugyanolyan módon az elrontott figurát, és tedd ezt nem sokkal utána. Egy másik ok, hogy újra próbáld azt, hogy lehet, hogy te táncoltál valamit rosszul.

 

VI. HOGYAN LEGYÉL EMLÉKEZETES PARTNER?

Azok a dolgok, amire a lányok fognak annyira emlékezni rád, hogy akár hónapokkal a táncotok után is meg fognak ismerni, és felkérnek táncolni:

1.     VEZESS TISZTÁN ÉS SIMÁN!

2.     Táncolj a zenére!
Ennek fokozatai vannak az alapvetőtől az összetettebb dolgokig:

a.     Tartsd az ütemet.

b.     Kezd megfelelő időben a figurákat.

c.     Éreztesd a zenei átmeneteket a táncban. Pl. zenei stopokat, tempóváltásokat, a zene utolsó hangját.

d.     A dallamot és/vagy a szöveget tükrözze a spontán koreográfiád.

e.     Érd el a ritka Zen állapotot, amikor a tánc után őszintén tudod mondani: "a zene hozza ezt ki belőlem".

A lányok elvárják az a) és a b) pontot. A lányok értékelik a c) pontot és keresni fognak. Ha a d) pontot is csinálod, a lányok mosolyogni fognak, és a KÖTELEZŐ TÁNC listájukra tesznek. Ha sikerül az e) pont a lányok örökké emlékezni fognak rád és csatlakoznak a rajongótáborodhoz.

3.     Úgy táncolj a partnereddel, hogy jól nézzen ki!
Legyen kitűnő alapod! Vezess dolgokat, amit tud a partnered! Ha valamit jól csinál, vezesd máskor is. Ne billentsd ki egyensúlyából! Ne rohantasd bele dolgokba!

4.     Ha olyan jó vagy, hogy mindent le tudsz vezetni egy tapasztalatlanabb partnerrel is, ne tedd!
Mindig táncolj a partnered szintjén. Ha jobb vagy, akkor esetenként meglepheted, és bonyolultabb dolgokkal is próbálkozhatsz. Az nem túl mulatságos a partnerednek, ha keresztül vonszolod figurákon, amiket nem ismer. Úgy fogja érezni, hogy lejáratod a (képzelt vagy valós) nézők előtt. (#3 szint).

5.     Lepd meg a partnered!
Tökéletesíts mozdulatokat, amik meglepetésszerűek, de ezek is simák és egyértelműek legyenek.

6.     Játssz!
Louis Armstrong egyszer azt felelte, amikor azt kérték, hogy definiálja a jazzt. "Ha ezt valakinek meg kell kérdezni, sohasem fogja tudni", Itt magad vagy.

 

VII. EGYÉB

 1. Viseld az órát a jobb kezeden!
  Ezzel elkerülheted, hogy meghúzd a partnered haját, amikor elrontasz egy forgatást.
 2. Tedd a kulcsokat, telefonokat a hátsó zsebedbe, ha nálad kell, hogy legyen!
  Semmi sem antiromantikusabb annál, amikor valamilyen testközeli figuránál (pl. dip) érzitek, hogy egy kulcs nyom titeket.
 3. Ne használj kézbalzsamot közvetlenül a tánc előtt!
  Vannak, akik bekenik a kezüket csúszós krémmel tánc előtt nem gondolva arra, hogy partnereik tánc közben azon fognak aggódni, hogy vajon elhagyják-e őket. Ha a fogásért küzdeni kell, az jelentősen csökkenti a figurák vezethetőségét. A partnered nem azon fog gondolkodni, hogy milyen puha a kezed, hanem bevési az agyába, hogy ne táncoljon veled máskor (és hogy ki kell hagynia a következő táncot kézmosás miatt).
 4. Akrobatikus elemeket ne táncolj zsúfolt teremben!
 5. Legyél udvarias, és kérj fel kezdőket, és kevésbé gyakorlott lányokat is táncolni!
  Ha valaki kérésére nem táncolsz valamilyen okból, akkor arra a számra már mással se táncolj. Gyakran előfordul, hogy a lányok többségben vannak a buliban, ilyenkor udvarias gesztus, ha minél több lányt felkérsz.
 6. MOSOLYOGJ!

« Vissza az előző oldalra!
ISIS Táncklub - Magyar